*Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, από το προηγούμενο σημείωμά μας, όταν
και ρωτήσαμε τι μέλλει γενέσθαι με την αξιοποίηση της μαρίνας στο Νοσοκομείο-που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητη- και μόλις πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε (από πολιτικά χείλη) ότι, ο επιχειρηματίας που την έχει αναλάβει, πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι τέλος του έτους ή το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024 την εκτέλεση του απαιτούμενου έργου στο χώρο της. Εάν θυμάστε, ζητήσαμε ενημέρωση από επιχειρηματικό στέλεχος και όχι πολιτικό, διότι ανάλογες εξαγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν, δίχως να επαληθευτούν μέχρι σήμερα. Και στην περίπτωση αυτή συμβαίνουν δύο τινά: Ή οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στο λαό (ηθελημένα ή άθελα) ή δεν τους λένε την αλήθεια αυτοί στους οποίους απευθύνονται για να πληροφορηθούν τι συμβαίνει. Γι΄ αυτό φρονιμότερο είναι να μην ΄΄παίρνει πάνω του΄΄ κανείς αυτά που δεν του αναλογούν (και που δεν έχει και άμεση αρμοδιότητα), διότι κινδυνεύει να εκτεθεί σε περίπτωση που άλλοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, που εκείνοι έσπευσαν να προβάλλουν χάριν προβολής πολιτικών ενεργειών…Κι ας είναι στην εκπνοή της θητείας τους, οπότε δεν θα έχουν πια και πολιτικό κόστος…!
*Οι παλαιότεροι έλεγαν ΄΄καλύτερα πρώτος και στο χωριό σου, παρά δεύτερος και
στην πόλη΄΄. Αυτό θυμήθηκα βλέποντας, για μια ακόμη φορά, τις παράλογες ποσοστώσεις που είχαμε σε Περιφερειακό επίπεδο, όπου και πάλι η Χίος είναι ΄΄ριγμένη΄΄ από την πρόσφατη εφαρμογή του νέου Νόμου Βορίδη στην αυτοδιοίκηση. Με τον ΄΄ληστρικό΄΄ Νόμο της απλής αναλογικής, όπως τον φανταζόταν ο Τσίπρας στις προηγούμενες εκλογές (και όχι όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη η απλή αναλογική), την προηγούμενη φορά στη Χίο ο συνδυασμός του νικητή της δεύτερης Κυριακής εξέλεξε μόλις 3 συμβούλους, η μείζων μειοψηφία 4 και οι λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας συνολικά άλλους 4, ήτοι το όλον 11 σύμβουλοι. Σήμερα, με τις νέες μεθόδους του κ. Βορίδη, πάλι η Χίος θίγεται, αφού το σύνολο των εκλεγέντων εν Χίω συμβούλων είναι 9 και οι του συνδυασμού της πλειοψηφίας μόλις 4 !!! (κι ενώ στο παρελθόν και ειδικότερα την περίοδο 2010-2019 ήσαν 7). Δηλαδή ΄΄άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς΄΄… Οι τελευταίες εκλογές εμπέδωσαν στη συνείδηση όσων είναι ενεργοί πολίτες και επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο τους ότι, η ενασχόληση με τα κοινά είναι προνόμιο των λίγων και ΄΄δακτυλοδεικτούμενων΄΄ (τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας) και η προσφορά στον τόπο είναι ασυγκρίτως ευκολότερη και πιθανότερη σε επίπεδο Δήμου και Κοινότητας. Δηλαδή, σε λίγα χρόνια, εάν συνεχίσουν οι γνωστές παλινωδίες της νομοθεσίας (που αλλάζουν κάθε 2-3 χρόνια, επί το χείρον), ασχολούμενοι με τα κοινά θα είναι μόνο όσοι διατελούν και παρακάθονται σε πολιτικά και βουλευτικά γραφεία…, αφού αυτοί θα έχουν πλούσια άγρα ψήφων… Μετά μην διαμαρτύρεστε όσοι μετεκλογικά γίνεστε ΄΄κοψοχέρηδες΄΄ ! Έχω πει και άλλοτε ότι, όποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του, μπορεί από οποιαδήποτε θέση και δίχως κανένα ΄΄διακριτό΄΄ ρόλο. Τότε βλέπουμε να ΄΄καθαρίζει η ήρα απ΄ το στάρι΄΄…, δηλαδή ποιοι έχουν συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις, κλπ. Και επίσης, όταν πλέον δεν θα βρίσκονται σε θέση εξουσίας, πόσο θα τους ξανατιμήσει ο κόσμος -την επόμενη φορά- εάν εκτεθούν και πάλι στις εκλογές…
*Αρχίζουν και πάλι να πληθαίνουν τα παράπονα πολιτών, αναφορικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεών τους, μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια ακούμε για επίσπευση διαδικασιών και εκκαθάριση εντός 6 μηνών, όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση σε 2 ή 3 ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, όλες οι εξαγγελίες έχουν μείνει στα λόγια. Η καθυστέρηση που υπήρχε πριν 10 χρόνια, η ίδια υπάρχει και σήμερα, με μόνη διαφορά την καταβολή ποσού έναντι, που όμως δεν επαρκεί να ζήσει η οικογένεια του συνταξιούχου. Τόσο δύσκολο είναι να γίνεται εκκαθάριση συντάξεων εντός 6 μηνών και τα συναρμόδια ταμεία να απαντούν εντός μηνός για το τι δικαιούται κάθε ασφαλισμένος; Σε ποιο άλλο Ευρωπαϊκό κράτος σημειώνεται τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Από αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύεται ότι κοινωνικό Κράτος στην Ελλάδα δεν υφίσταται (ή έστω υπολειτουργεί). Δηλαδή, πρέπει κάθε πολίτης να καταφεύγει σε βουλευτικά ή άλλα πολιτικά γραφεία για να λάβει αυτό που δικαιούται στην ώρα του; Έλεος ! Φθάσαμε σε σημείο να αποτελεί είδηση (στα τηλεοπτικά δελτία) το ότι – κατά περιόδους- τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία θα προβούν σε εκκαθάριση χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης (λες και δεν είναι αυτονόητο ως γεγονός, να συμβαίνει διαρκώς και με ομαλό-σταθερό ρυθμό)!
*Παρατηρώ, τις τελευταίες ημέρες, την ανευθυνότητα με την οποία ορισμένοι διαβιούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Προχθές στην οδό Ψυχάρη, πίσω από το 11 ο Δημοτικό Σχολείο και το 1 ο Γυμνάσιο, ενώ ο δρόμος είναι αρκετά στενός κι έχει παντού
πινακίδες που δηλώνουν ότι απαγορεύεται η στάθμευση, είχαν παρκάρει 3 αυτοκίνητα και δεν χωρούσε να περάσει το διερχόμενο απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να
εγκλωβιστούμε επί αρκετή ώρα μέσα στα αυτοκίνητά μας, διότι δεν μπορούσε πλέον να
πάει κανένας μας ούτε εμπρός ούτε πίσω. Αναγκαστικά κλήθηκε η Αστυνομία. Προσωπικά, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, έχασα το ραντεβού που είχα με ιατρό, ευρισκόμενος επί 20 λεπτά ανήμπορος να μετακινηθώ στην εν λόγω οδό. Ακόμη, εδώ και ημέρες, περπατώντας σε πεζόδρομο της Απλωταριάς (πάροδος Βλαστού, νυν οδός Έισα Τζένινγκς) βλέπω να βρίσκονται επί του πεζοδρόμου σταθμευμένα διαρκώς 3-4 αυτοκίνητα, τα οποία δεν αφήνουν παρά ελάχιστα εκατοστά για να διέλθει ένας πεζός ανάμεσά τους (πάντως παιδικό καρότσι ή αναπηρικό αμαξίδιο δεν περνούσε καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι το μεσημέρι). Και ρωτώ: Με τέτοια αναισθησία περιμένετε να διορθωθεί η κοινωνία μας; Γιατί αυτά όλα δεν ελέγχονται καθημερινά με εποχούμενα κλιμάκια της Αστυνομίας και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή; Ο Δήμος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορεί να μας πει πόσα πρόστιμα επέβαλε για την αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων και εξ αυτών πόσα εισέπραξε; Στη Χίο, υπάρχει ή όχι γερανός, να μεταφέρει τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα σε αμαξοστάσιο; Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν (όπως και με την ανεξέλεγκτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από ιδιώτες), από τότε που ο σημερινός Πρωθυπουργός κατήργησε (ως Υπουργός Εσωτερικών) τη Δημοτική Αστυνομία (που τώρα προσπαθεί να ξαναϊδρύσει, προφανώς αναγνωρίζοντας το λάθος του).
*Γνωστοποιήθηκε ότι, εκ παραδρομής (κατά λάθος), έφθασαν στα χέρια εκατοντάδων συμπολιτών μας, ειδοποιητήρια εκ του Δήμου, με τα οποία ζητείτο η καταβολή ποσών υπέρ δημοτικών τελών που εισπράττονται στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (ως ανείσπρακτοι). Τα ειδοποιητήρια αυτά ήσαν περί τα 560.
Πληροφορηθήκαμε ότι, το λάθος αυτό σταδιακά αποκαθίσταται και όσοι -ως εκ περισσού- ξαναπλήρωσαν τα τέλη, θα τους επιστραφούν. Όμως, έχω να κάνω μια (πολιτική) ερώτηση: Τα ειδοποιητήρια πήγαν τον τελευταίο μήνα ή και νωρίτερα; Διότι εάν πήγαν νωρίτερα σε 560 σπίτια -και ΄΄ήλθε νταμπλάς΄΄ στους ανθρώπους- προφανώς αυτό θα λειτούργησε και στην ψυχολογία του κόσμου, ενεργώντας ανάλογα και ως ψηφοφόροι κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπότε, από 2-3 ψήφους να λάβουμε υπόψη μας ότι χάθηκαν από κάθε οικογένεια, μιλάμε για περίπου 1.200 – 1.500 ψήφους (άραγε, πόσο αναλογεί τούτο σε ποσοστό επί τοις εκατό στο εκλεκτορικό σώμα της Χίου;). Μιλάμε πάντα θεωρητικά και
υποθετικά … Το αυτό θα πω και για διάφορες τελετές εγκαινίων που είδαμε να γίνονται τον τελευταίο μήνα, σε φορείς και δομές που υπάγονται στο Δήμο. Εάν αυτά γινόντουσαν πριν από 2-3 μήνες ίσως υπήρχε ανατροπή στα προγνωστικά… Κάποιοι αν και έμπειροι δεν έκαναν σωστούς σχεδιασμούς…
*Ακούμε, τις τελευταίες ημέρες, για τη λήψη Αποφάσεων συλλογικών Οργάνων του
Δήμου, για ζητήματα που δεν θα έπρεπε, αφού η νομοθεσία είναι σαφής. Ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι τη λήξη της δημοτικής θητείας μπορούν να λαμβάνονται Αποφάσεις μόνο για κατεπείγοντα ζητήματα ή και αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί να γίνουν (ή πρέπει να γίνουν τυπικώς) πριν το Σεπτέμβρη. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και εάν συμφωνεί η νέα δημοτική Αρχή δεν προβλέπεται. Σε αντίθετη περίπτωση, βάζουν σε (γραφειοκρατικές) περιπέτειες και τη νέα Αρχή. Ενθυμούμαι πριν πολλά χρόνια, κάποιος Δήμαρχος είχε προβεί στη σύναψη συμβάσεων έργου τον τελευταίο μήνα της θητείας του και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν τις αναγνώρισε και ζήτησε από τον νέο Δήμαρχο να υπογράψει νέες Συμβάσεις. Βέβαια, ο τότε νεοεκλεγείς Δήμαρχος (γερός να είναι ο άνθρωπος), ορθά και καθαρά ανθρώπινα κινούμενος, ξαναυπέγραψε νέες Συμβάσεις με τα ίδια άτομα και για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτά για την ιστορία και μόνον! Πάντως, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα του Δήμου Χίου διαπίστωσα ότι, τα τελευταία 25 χρόνια, οι τελευταίοι έξι (6) Δήμαρχοι, οι μεν τέσσερις (4) ανανέωσαν τις Συμβάσεις που σύναψαν οι προκάτοχοί τους οι δε άλλοι δύο (2) όχι.